Skip navigation

Taal in je lokaal

22 januari 2024

Taal in je lokaal

Op woensdagmiddag 17 januari jl. heeft Stichting Aanzet in samenwerking met Team Taal en Cultuur de jaarlijkse NT2 conferentie georganiseerd in opdracht van Gemeente Vlaardingen. Professionals die werken met kinderen die het Nederlands als tweede taal hebben, waren welkom tijdens de conferentie met als thema ‘Taal in je lokaal!’

Lezing, workshops en een lekker hapje tussendoor
De conferentie begon met een lezing, gegeven door Denise Bontje over 'Taal anno nu'. Na de lezing was er onder het genot van een hapje en drankje gelegenheid om kort te netwerken met de aanwezige professionals. Vervolgens konden de aanwezigen aansluiten bij één van de drie workshops:

Theater & Taal door Margriet Brosens
In deze workshop wordt gewerkt vanuit bestaande taalmethodes aan verschillende theaterwerkvormen, zowel voor de onder- midden- als bovenbouw. De taal wordt fysiek gemaakt waarbij de verbeelding steeds voorop staat. Het was een actieve workshop met voorbeelden die direct toepasbaar zijn in de klas.
 
"Kijk, mijn letter!", creëren van een geletterde omgeving voor jonge kinderen door Susanne de Kruif
Deelnemers werden meegenomen in het creëren van een geletterde omgeving; een groep vol met verhalen en teksten, die jonge kinderen uitnodigt om te lezen en te schrijven. Met onderwerpen zoals: welke dagelijkse activiteiten lokken lezen en schrijven van kinderen uit? Hoe kan je in het (rollen)spel de geletterde ontwikkeling stimuleren en welke activiteiten nodigen hiertoe nog meer uit? Wat zijn de fasen in ontluikende en beginnende geletterdheid en hoe geef je meer aandacht aan hun eigen 'teksten'.
 
Taal en ICT door Aurora Smit- de Groot
Tijdens deze praktische workshop zijn diverse digitale leermiddelen die passen bij het ondersteunen van de taalontwikkeling in de groep bekeken. Er waren materialen voor kinderen van 0 tot 12 jaar en er was voldoende ruimte om vragen te stellen en te proberen.

Evaluatie
De organisatie van de conferentie kon naar huis gaan met veel leuke reacties op de middag:
- "Ik ben altijd heel blij met conferenties als deze. Kennis ophalen, nieuwe kennis opdoen en met gelijkgestemden praten over de praktijk."
- "Veel praktische tips"
- "Blijf deze conferentie organiseren!"
- "Weer bewustwording"

Volg ons op